eend in het kippenhok

tekening Stefanie Claes 

Vorige week kreeg ik een telefoontje van Sheela. Ze nodigde ons uit voor het feestje ter gelegenheid van haar afscheid uit Fioretti. Sheela is een van de laatste vier jongeren die er op dit moment nog verblijven. De afdeling gaat even dicht om dan vanaf nul opnieuw te beginnen.

Naar aanleiding van het interview met Tom in De Morgen in mei 2015 ontstond er een korte mediastorm. Kranten en nieuwssites sprongen op het nieuws en haalden er prompt experts bij die wellicht nog nooit een voet in Fioretti gezet hadden. Minister van Welzijn Jo Van Deurzen kondigde aan de zorginspectie naar de afdeling te sturen.

Maar in die kleine mediastorm leek de belangrijkste boodschap verloren te gaan. Er is dringend nood aan debat over het voortschrijdende managementdenken in de welzijnssector (en daarbuiten). Mensen zijn niet te vatten in cijfers. Sheela is niet meetbaar, daarvoor verzamelt ze te graag schelpjes. Niels is niet rendabel, hij eet te veel koffiekoeken. Ik ben niet efficiënt, ik werk in het theater.

Eind juli verschijnt er een bericht (enkel in De Morgen), dat de zorginspectie tot de conclusie komt dat er weldegelijk sprake is van problemen met de aanpak in Fioretti. Voor de rest van de pers is de waan van de dag alweer gepasseerd, en misschien maar goed ook. Op die manier kan Fioretti in alle sereniteit de aanpak herdenken.

Bij een volledige ‘reset’ van de afdeling is er het gevaar dat het kind met het badwater wordt weggegooid en dat de managementfilosofie zich nog verder doorzet. Dat alles nog meer gaat draaien om veiligheid, efficiëntie en rendement. Dat is het slechtst denkbare scenario.

Ik hoop van ganser harte dat de nieuwe start niet wegvaagt wat Fioretti ook is geweest: een open plek, met bezielde mensen, waar kinderen en jongeren tot rust kunnen komen, zichzelf kunnen zijn of terugvinden. Waar de poort soms toch blijft openstaan, waar een eend wordt geadopteerd in het kippenhok, waar Sheela op zaterdag naar ’t stad mag om ‘de mannen van de kunst’ nog eens te zien.

Volgende zaterdag hebben we met Sheela afgesproken om haar ontslag samen te vieren. Het wordt nog kiezen tussen ijs of pannenkoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: