wat is het fioretti project?

De nieuwe voorstelling Het Fioretti Project van Lucinda Ra is gebaseerd op een residentie in de kinderpsychiatrie Fioretti – een onderdeel van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent.Deze groep makers organiseert haar eigen residentie in de psychiatrie vanaf januari 2014, en op basis van het verzamelde materiaal maken ze een voorstelling in voorjaar 2015.

Lucinda Ra is Simon Allemeersch, Giovanni Barcella, Bart Capelle, Barbara Claes, Stefanie Claes, Maarten De Vrieze, Brigitte Mys, Jeroen Van Herzeele en Mario Debaene.

Zelf brengen de makers ook materiaal mee naar Fioretti. Het gaat dan om de archetypische figuren die tijdens het carnaval opduiken in de volkse mythologie in heel Europa, zoals vastgelegd in de publicatie “Wilder Mann” van Charles Fréger. En de muziek van Sun Ra, een muzikant die geboren werd op Mars en die bijna dertig jaar lang zijn eigen big band leidde en onder andere John Cage en Sonic Youth inspireerde.

In het fioretti project worden de muzikale en beeldende uitgangspunten verbonden met de context van de kinderpsychiatrie. Dan ontstaan de vragen als: Wat is beschaving? Wat is wild? Wanneer is een kind een wild kind? Waarom zou de buitenwereld niet akkoord zijn met deze kinderen? Wat zijn hùn angsten? Wat is angst en wat helpt daartegen? Het is de bedoeling om een co-productie op te zetten met de kinderen, en samen met hen een blik ontwikkelen op de heel specifieke context van de kinderpsychiatrie. De makers willen een muzikale voorstelling maken met documentair materiaal, figuren, objecten en uitbundige kostuums. Een verhaal dat ligt tussen de realiteit van een gesloten psychiatrie en de fantasie van kinderen én makers.

In oktober 2014 realiseert de groep een eerste versie van Het Fioretti Project in residency in het Ostadetheater op uitnodiging van Feikes Huis. Voorjaar 2015 mondt dit uit in een voorstelling. De Belgische premièrereeks is van 26 tot 27 maart 2015 in De Werf in Brugge, de Nederlandse premièrereeks is op 1 en 2 april 2015 in de Brakke Grond in Amsterdam.

Dit project is een werk van Lucinda Ra – in samenwerking met  kunstencentrum De Werf in Brugge, kunstenwerkplaats Scheld’apen in Antwerpen, De Vooruit in Gent, Feikes Huis in Amsterdam en Buda in Kortrijk. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

 

logo_lucinda_ra_klein    logo_pos   de vooruit   feikes huis  hetbos_blauw

 

buda_kleur_klein       logo-VO-leeuw-kleur-zonder-bijschrift_0

Eén reactie

  1. Sylvia

    Gisteren gezien bij CC Gasthuis. Wauw! Ik kan geen woorden vinden die de voorstelling eer zouden aandoen. Zo van genoten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s