communicatiemateriaal, tekst en beeld

IMG_6429

De nieuwe voorstelling het fioretti project (werktitel) van Simon Allemeersch, Barbara en Stefanie Claes, Giovanni Barcella, Jeroen van Herzeele en Bart Capelle is gebaseerd op een residentie in de kinderpsychiatrie Fioretti – een onderdeel van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent. Deze groep makers organiseert haar eigen residentie in de psychiatrie vanaf januari 2014, en op basis van het verzamelde materiaal maken ze een voorstelling in voorjaar 2015.

Zelf brengen de makers ook materiaal mee naar Fioretti. Het gaat dan om de archetypische figuren die tijdens het carnaval opduiken in de volkse mythologie in heel Europa, zoals vastgelegd in de publicatie “Wilder Mann” van Charles Fréger. En de muziek van Sun Ra, een muzikant die geboren werd op Mars en die bijna dertig jaar lang zijn eigen big band leidde en onder andere John Cage en Sonic Youth inspireerde.

In het fioretti project worden de muzikale en beeldende uitgangspunten (ruwweg de Wildeman en Sun Ra) verbonden met de context van de kinderpsychiatrie. Dan ontstaan de vragen als: Wat is beschaving? Wat is wild? Wanneer is een kind een wild kind? Waarom zou de buitenwereld niet akkoord zijn met deze kinderen? Wat zijn hùn angsten? Wat is angst en wat helpt daartegen? Het is de bedoeling om een co-productie op te zetten met de kinderen, en samen met hen een blik ontwikkelen op de heel specifieke context van de kinderpsychiatrie. De makers willen een muzikale voorstelling maken met documentair materiaal, figuren, objecten en uitbundige kostuums. Een verhaal dat ligt tussen de realiteit van een gesloten psychiatrie en de fantasie van kinderen én makers.

In oktober 2014 (data) realiseert de groep een eerste versie van Het Fioretti Project in residency in het Ostadetheater, met een aantal speelbeurten die ook bedoeld zijn om programmeurs te interesseren. Voorjaar 2015 mondt dit uit in een voorstelling voor het kleine zalencircuit. De Belgische première is op …. 2015 in De Werf in Brugge, de Nederlandse première is op ……. 2015 in de Brakke Grond.

Voor dit project slaan de volgende partners de handen ineen: Silence Fini, kunstencentrum De Werf in Brugge, kunstenwerkplaats Scheld’apen in Antwerpen, De Vooruit in Gent en Feikes Huis in Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s