wat is Fioretti?

 

Fioretti is een psychiatrische instelling voor kinderen. Fioretti is onderdeel van Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent en is gevestigd op de Campus De Deyne in Zwijnaarde. Op hetzelfde terrein bevinden zich ook twee scholen, een klooster met twee oude stokoude broeders en een dagcentrum voor volwassen mentaal gehandicapten.

De kinderen en jongeren die in Fioretti verblijven kampen met een combinatie van mentale beperking en psychische problematiek, vaak ook gerelateerd aan moeilijke thuissituaties. Er zijn twee leefgroepen, die van de kinderen (6 tot 12 jaar) en die van de pubers (12 tot 16 jaar).

‘Fioretti’ is Italiaans voor ‘bloemetjes’ en zou kunnen verwijzen naar I Fioretti di San Francesco d’Assisi, een bloemlezing van populaire verhalen over Sint Franciscus. In het Italiaans blijkt het ook een uitdrukking voor ‘goed gedrag’ of ‘goede daden’. Fioretti maakt dan ook deel uit van het patrimonium van de Broeders van Liefde. Ondanks de katholieke naam, tracht Fioretti in haar werking andere sporen uit te zetten dan de traditionele opvoedingsmethodes en courant heersende klinische en gedragstherapeutische aanpak. Het is in dat kader dat afdelingshoofd Luckas Moens ons uitnodigde om er in residentie te komen.

Sinds de start van die residentie in januari 2014 lijkt Fioretti vooral een vat van tegenstrijdigheden. Dat heeft wellicht veel te maken met de zoektocht naar een vrijere aanpak binnen een strikt institutioneel kader. De kinderen en jongeren krijgen vrij hoge dosissen medicatie, maar tegelijkertijd ook een ruim (en niet-gedwongen) aanbod van psycho-, drama- en muziektherapie. Elke deur in de instelling moet je met een sleutel openen en achter je weer op slot doen. Maar als er een kind over het hek van de speelplaats klautert, wordt er meestal gewoon vanuit een ooghoek gekeken hoe lang het duurt voor hij of zij weer vanzelf naar binnen klimt.

De grootste tegenspraak is wellicht het bestaan van de instelling zelf. Een psychiatrische instelling is een plek die zogenaamde ‘waanzin’ buiten onze maatschappelijke ‘realiteit’ houdt maar ze biedt tegelijkertijd ook een veilige plaats aan mensen (in dit geval jongeren) die vaak onvoldoende veiligheid in de buitenwereld vinden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: